Digitale mastering, autotune en wat al niet meer. Alles perfect laten klinken is muzikaal nog nooit zo gemakkelijk geweest. Ook al zing en speel je een beetje vals, met techniek kun je de meeste ongerechtigheden in de muziek wel wegpoetsen. Muziek lijkt nog nooit zo volmaakt te zijn geweest als vandaag. Misschien is het juist deze volmaaktheid, die zorgt voor hernieuwde belangstelling in muziek die juist heel puur is!

Ierse en Keltische folkmuziek

Keltische en Ierse Ierse en Keltische folkmuziek vindt zijn oorsprong in een tijd waarin digitale mastering, zingen met autotune en alle gelikte geluidsapparatuur nog toekomstmuziek was. Vroeger had je geen geluidsmensen die de oneffenheden van zangers en muzikanten wegpoetsten. Je had gewoon je stem of je instrument! Tot vandaag is Ierse en Keltische Ierse en Keltische folkmuziek vaak akoestisch. In grotere zalen en op festivals is er wel versterking maar die blijft meestal basic.

Muziek: terug naar waar het om gaat

In het tijdperk van de nieuwe media draait alles om gelikt! Het is nog nooit zo makkelijk geweest om gelikte filmpjes en presentaties te maken. Muziek kunnen we exact laten klinken zoals we dat willen. Elke muzikale oneffenheid kunnen we wegpoetsen met apparatuur. Juist in deze tijd waarin alles er gelikt uitziet en alles gelikt klinkt is er een weg terug waarneembaar. In de perfecte wereld van CD en digitale bestanden is de oude vertrouwde langspeelplaat weer helemaal terug. Houd je echt van muziek dan draai je vinyl! Het liefst op een analoog apparaat en nog mooier: geen transistor maar een buizenversterker!

Juist in deze gelikte wereld is er een nieuwe hang naar echtheid, originaliteit en authenticiteit ontstaan. Er is een toenemende populariteit van muziek die origineel, authentiek en echt echt is. Muziek zonder opgeflufte toestanden. De menselijke stem en het instrument voeren de boventoon. Er zijn weer muzikanten die, wanneer zij hun muziek opnemen, de muziek vooral niet masteren! Laat het klinken zoals het is! Muziek mag weer puur zijn! Puur, niet gemasterd, maar gewoon klinken zoals het is en bij voorkeur akoestisch. Dit is een setting waarin de Keltische en Ierse Ierse en Keltische folkmuziek helemaal thuis is. Muzikanten die hun instrument of hun stem hebben en daar gewoon fantastisch muziek mee maken.

Muziek die akoestisch en het liefst onversterkt is

Als folkmuzikant houd ik niet van grote concertzalen, gelikte versterking en geluidsmensen die alles tot in het detail regelen. Geen muziek voor duizenden mensen. Als folkmuzikant houd ik van muziek die klein en akoestisch is. Kleine zalen en theaters, huiskamers, kroegjes waar puur en direct muziek wordt gemaakt. Schoonheid zonder opsmuk en dicht bij het publiek. Persoonlijk vind ik Traditioneel Ierse Ierse en Keltische folkmuziek het best tot zijn recht komen in een akoestische setting en als het kan onversterkt.