Fluitist Harry van der Brug “Fluitist de Avondlander” geeft muzieklessen voor Ierse dwarsfluit in Dokkum Friesland. Wil je kennismaken met de Ierse dwarsfluit en ook de Ierse, Keltische en wereldmuziek, dan ben je van harte welkom. De dwarsfluitlessen worden gegeven in Dokkum of via Zoom. Les op locatie is mogelijk in overleg.

Spelen op een Ierse dwarsfluit

Fluitles! Ierse dwarsfluit leren spelen die je bij Harry van der Brug "fluitist de Avondlander"

De Ierse dwarsfluit of Irish flute is anders dan de bekende zilveren dwarsfluit. De Ierse dwarsfluit is van hout en heeft open toongaten. De bekende zilveren Boehm dwarsfluit bespeel je door kleppen in te drukken. De Ierse fluit heeft open toongaten en daar dansen je vingers als het ware over heen. De klank van de Ierse dwarsfluit is warmer en minder gepolijst. Waar de zilveren dwarsfluit zich vooral leent voor muzikale stijlen zoals klassiek, pop en jazz vind je de Ierse dwarsfluit vooral in de folkmuziek en wereldmuziek.

Het spelen op een Ierse dwarsfluit is een bijzondere ervaring. Tijdens het spelen voel je de wind onder je vingers door suizen, dat geeft een hele bijzondere speelervaring. Omdat er geen mechaniek tussen je vingers en het feitelijke instrument in staat, heb je als muzikant een heel direct contact met je instrument.

Lessen Ierse dwarsfluit

Ierse dwarsfluit les lijkt in een aantal opzichten op het spelen op de bekende zilveren dwarsfluit. De techniek van het blazen, het articuleren en ritmisch bespelen van het instrument werkt in de Ierse en Keltische muziek wel anders. Ook voelt het spelen op open toongaten anders en veel directer aan. Op een Ierse dwarsfluit leer je traditioneel Ierse folkmuziek zoals Jigs, Reels, Hornpipes, Mazurka’s en Slow airs spelen. Maar er kan tijdens de dwarsfluitles ook aandacht zijn voor andere Keltische en wereldmuziek. De speeltechniek om de muziek ook echt als folkmuziek te laten klinken is erg belangrijk. Ritmische elementen zoals de tab, de cut en de rol zijn typisch voor Ierse en keltische muziek. Ook de aanzet van de noot is erg belangrijk om muziek echt Iers of Keltisch te laten klinken. Aan al die elementen wordt aandacht besteed tijdens het leren spelen op Ierse dwarsfluit. Maar wat het allerbelangrijkste is: Ierse dwarsfluit les is vooral muziek maken!

Ben je op zoek naar:

  • Dwarsfluitles maar dan net even anders.
  • Een muziekinstrument met een heel eigen karakter.
  • Een fijne en directe speelervaring.
  • Fantastische muzikale mogelijkheden.
  • Een instrument waarbij je vrij snel mooie melodieën kunt spelen, maar waar jezelf ook een leven lang mee kunt ontwikkelen.
Dan zou de Ierse dwarsfluit zomaar iets voor je kunnen zijn!

Ben je een beginner en je weet het niet helemaal zeker, kom dan gerust eens langs voor een gratis proefles.

Kijk voor meer informatie op de pagina fluitlessen