Ierse dwarsfluit

Een Ierse dwarsfluit kopen is vooral een kwestie van vertrouwen. Wil je een echt goede Ierse dwarsfluit kopen, dan haal je die niet uit de winkel maar dan wordt hij voor je gemaakt. Even testen is er dan tevoren niet bij.

Hierbij deel ik dan ook graag mijn ervaring over de aanschaf van mijn Ierse dwarsfluit bij fluitenmaker Steffen Gabriel.

Ik heb Steffen leren kennen als een gemoedelijke ambachtelijk werkende fluitenbouwer uit Duitsland. Prima bereikbaar vanuit Nederland, maar ook als je hem een e-mailtje stuurt is de communicatie uitstekend. Ik had voor de aanschaf een paar persoonlijke wensen op muzikaal gebied en ik vond in Steffen een verdraaid goed vakman die begreep wat ik bedoelde. Het was voor mij als muzikant een pré om op deze manier een nieuwe Ierse dwarsfluit aan te schaffen. Gewoon omdat de fluit helemaal naar mijn wensen is gemaakt.

Mij Ierse fluit moest er één worden in Mopane.
Mopane is licht in gewicht en geeft een fijne warme en ronde toon. Ik heb gekozen voor een fluit met een kleinere boring, gebaseerd op de de vroegere Engelse fluiten zoals deze door Rudal en Rose werden gemaakt. Een kleinere boring maakt een fluit direct, expressief en dynamisch. Dat is precies waar ik naar op zoek was. Zo gezegd zo gedaan en Steffen is aan de slag gegaan om mijn Ierse fluit te maken. Dat duurt een aantal maanden maar is het wachten meer dan waard.

Mijn eerste indrukken

Het wachten op mooie dingen duurt altijd lang en als de fluit uiteindelijk aankomt is mijn nieuwsgierigheid groot, de ontvangst van een nieuwe fluit en eerste noten blijven altijd spannend.

Een eerste aanblik op het instrument laat vooral het product van net en zorgvuldig ambachtswerk zien. Het oog wil tenslotte ook wat en de fluit is gewoon heel erg mooi om te zien. Na het blazen van de eerste noten valt op dat de fluit bijzonder makkelijk aanspreekt. De ergonomisch geboorde toongaten zijn eerst even wennen maar het voelt al snel natuurlijk aan. De toon is warm en sonoor en vult gemakkelijk de ruimte. Mijn angst dat het geluid met een kleinere boring ook kleiner zou zijn was ongegrond. Je kunt fluisteren met dit instrument, maar als je van leer trekt zit er ook een stevige bak verdraaid mooi geluid in.

Werken met de Gabriel Ierse dwarsfluit

Inmiddels speel ik een paar maanden op de Gabriel en het instrument is al lekker ingespeeld. Het is elke dag een feest om met deze dwarsfluit te werken. Deze fluit is tot nu toe het meest expressieve en vrije instrument waar ik op heb gespeeld. De speeleigenschappen en de toon zijn ronduit heerlijk. Juist omdat de fluit zonder kleppen is uitgevoerd wordt de expressieve dynamiek van het instrument naar mijn mening extra versterkt. Ook de ergonomische plaatsing van de toongaten maakt dat het spelen op deze Ierse fluit heel natuurlijk aanvoelt.

De lage D en E spreken direct aan en klinken krachtig. De F, de G# en A# zijn altijd een beetje zoeken op een nieuw instrument zonder kleppen maar laten zich makkelijk en zuiver klinken.

De Ierse fluit laat zich fijn gebruiken voor solo spel. Het geluid is vol, sonoor, warm rond en en draagt erg goed. Je vult er makkelijk een behoorlijke ruimte mee. De fluit laat zich ook lekker mengen met andere instrumenten zoals gitaar, viool of bodhrán.

Conclusie

Uiteindelijk draait allemaal om de muziek. Van daaruit kan ik zeggen: Een fantastisch gemaakte en zeer fijn spelende en klinkende Ierse fluit waar ik elke dag met heel veel plezier mee werk.

Voor meer informatie: bezoek de website van Gabriel Flutes