Keltische folklore: muziek, verhalen en filosofie

Folklore, dat is leven vanuit een gevoel dat alles wat is is geworden over een lange periode. Folklore is gebruiken levend houden!

Folklore: dat zijn toch de dingen die geweest zijn? Manden vlechten zoals ze lang geleden deden. Oude ambachten uitvoeren. Festivals met middeleeuwse kleding. Het is allemaal folklore.

De folklore van de Avondlander staat vooral voor Keltische folklore in de zin van een Keltische levensvisie. De Kelten staan bekend als een inspirerend natuurvolk van het oude Europa. De cultuur, de kunst en de leefwijze van dit agrarisch en krijgersvolk spreken tot de verbeelding. De Kelten worden vaak gezien als een nobel volk met een diepzinnige levensvisie. Zij zijn de bouwers van magische plaatsen zoals Stonehenge.

De Keltische barden

In vroeger tijden waren de mensen voor nieuws en opinie afhankelijk van rondtrekkende zangers en vertellers. Bij de Kelten waren de barden hiervoor verantwoordelijk. De Barden waren er vooral om de heldendaden van koningen te bezingen. De barden vertelden van de overwinningen en de goede daden van de koning. Barden hadden een religieuze status bij de ouden Kelten en genoten aanzien. De Barden waren belangrijke dragers van de Keltische cultuur.

Keltische folklore als eigentijdse levensfilosofie

De Kelten zijn niet alleen geschiedenis. De Keltische folklore leeft als nooit tevoren! Folklore is voor mij niet zozeer lopen in kleding van weleer en oude ambachten uitvoeren. Folklore is meer voor mij als Avondlander: Een leefwijze vanuit een Keltisch geïnspireerde levensfilosofie. Dat betekent: Muziek maken, leven van verhalen en een Keltische kijk op het leven! Muziek maken en daarover vertellen is mijn manier om de traditie van de Keltische barden op een moderne manier voort te zetten.

Traditioneel Ierse muziek

Muziek is mijn leven en de Ierse dwarsfluit mijn instrument om daar uiting aan te geven. Ierland wordt vandaag beschouwd als de plaats waar de Keltisch cultuur het meest ongerept is gebleven. Dit komt onmiskenbaar tot uiting in de traditioneel Ierse folkmuziek. Muziek die gaat over het land, de streek waarin zij is geschreven, de liefde tussen mensen. Muziek over hoop en vrees, over feest en verdriet. Ierse muziek gaat over het leven zelf.

Keltische verhalen

De tijd hebben om verhalen te vertellen. Verhalen over helden, over liefde, over uitgestrekte bossen en diepe glens. Verhalen vol magie en ongelooflijke gebeurtenissen. Keltische verhalen hebben iets tijdloos en nemen je even mee uit de tijd. Keltische verhalen laten je een sprankje van het onmogelijke ervaren. Keltische verhalen zijn zo oud als de mensheid zelf maar ook eeuwig. Eeuwig zoals de cirkel van het leven.

Het Keltisch levenswiel

Veel moderne mensen beleven de tijd als een lijn van verleden, via heden naar de toekomst. De Kelten hebben een andere kijk op de tijd: De tijd als cirkel. Deze cirkel was gebaseerd op de seizoenen en helemaal ingebed in de agrarische samenleving.

Door de tijd te ervaren als cirkel ervaar je evenwicht in het leven. Je komt dichtbij het ritme van de natuur te staan. De tijd beleven als cirkel of levenswiel geeft rust en evenwicht in het anders zo jachtige moderne leven. Als muzikant maar ook als filosoof vind ik dit een prachtige visie om mee te werken.