De moderne zilveren dwarsfluit is alom bekend. Een fantastisch instrument. Maar er zijn meer dwarsfluiten dan de zilveren “Boehm” dwarsfluit! De barokfluit wordt in Nederland telkens populairder om oude muziek te spelen. En dan is er de Ierse dwarsfluit. Daar wil ik het hier over hebben, een instrument om vooral Ierse en Keltische muziek te spelen.

Een Ierse dwarsfluit

De dwarsfluit en Ierse muziek

Van tijd tot tijd kom ik dwarsfluitisten tegen die graag Ierse en Keltische muziek willen spelen. Je kunt natuurlijk op iedere dwarsfluit Ierse en Keltische muziek spelen! Maar er moet gezegd: De Ierse dwarsfluit lijkt helemaal voor deze muziek gemaakt en is daarmee favoriet. De Ierse dwarsfluit is van hout, heeft een conische boring, open toongaten en een veel aardser en minder gepolijste toon dan de moderne metalen dwarsfluit. Bij een Ierse dwarsfluit draait het vooral om het spelen op open toongaten. Kleppen zijn van ondergeschikt of helemaal geen belang!

Ierse dwarsfluit met of zonder kleppen

Spelen op een Ierse dwarsfluit draait vooral om het spelen op open toongaten! Je kunt wel een aantal kleppen op een Ierse dwarsfluit zetten, maar deze zijn van ondergeschikt belang. Voor het spelen van Ierse muziek heb je ze zelfs helemaal niet nodig. Sommige muzikanten vinden kleppen zelfs hinderlijk en in de weg zitten. Andere muzikanten vinden een aantal kleppen juist wel handig. Voor het spelen van traditioneel Ierse muziek heb je geen kleppen nodig!

Dwarsfluit leren spelen

Dwarsfluit is een fantastisch instrument. De meeste mensen die dwarsfluit willen spelen kiezen voor de zilveren “Boehm” dwarsfluit. Hij wordt gebruikt op elke muziekschool en ze zijn in elke muziekwinkel te koop.

Mijn pleidooi is om tenminste de houten dwarsfluit te overwegen. Houd je van Ierse en Keltische muziek? Lijkt het je wat om tijdens het spelen de lucht letterlijk onder je vingers door te voelen wervelen? Zoek je een instrument met een hele natuurlijke en aardse toon? Dan zou de Ierse dwarsfluit zomaar eens iets voor je kunnen zijn. De Ierse dwarsfluit, dan speel je op een dwarsfluit, maar dan wel even anders! Natuurlijk kun je er naast Ierse en Keltische folk ook prachtig andere muziek op spelen.

Voor meer informatie beantwoord ik graag alle vragen!

  Tarieven muziekles kinderen en jongeren tot 21 jaar:

  • Online kennismaking: Gratis.
  • Losse les 30 minuten: €15,00.
  • Serie van 4 lessen a 30 minuten: €40,00.

  Tarieven muziekles volwassenen vanaf 21 jaar:

  • Online kennismaking: Gratis.
  • Losse les 30 minuten: €17,50.
  • Serie van 3 lessen a 30 minuten: €49,50.

  Nieuwsgierig geworden!

  Ik wil graag meer informatie over:

  Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Ster.