Leren spelen op een Ierse dwarsfluit, dat is echt fantastisch.

De moderne zilveren dwarsfluit is alom bekend. Een fantastisch instrument. Maar er zijn meer dwarsfluiten dan de zilveren “Boehm” dwarsfluit. De barokfluit wordt in Nederland telkens populairder om oude muziek te spelen. En dan is er de Ierse dwarsfluit. Een instrument om vooral Ierse en Keltische muziek te spelen. Het spelen op een houten Ierse dwarsfluit is een fantastische ervaring.

De dwarsfluit en Ierse muziek

Je kunt natuurlijk op iedere dwarsfluit Ierse muziek spelen! De Ierse dwarsfluit is helemaal voor deze muziek gemaakt en daarmee favoriet. De Ierse dwarsfluit is van hout, heeft een conische boring, open toongaten en een veel aardser en minder gepolijste toon dan de moderne dwarsfluit.

Ierse dwarsfluit met of zonder kleppen

Spelen op een Ierse dwarsfluit draait vooral om het spelen op open toongaten! Je kunt wel een aantal kleppen op een Ierse dwarsfluit zetten, maar deze zijn van ondergeschikt belang. Voor het spelen van traditioneel Ierse muziek heb je ze zelfs helemaal niet nodig! Sommige muzikanten vinden kleppen hinderlijk en in de weg zitten. Andere muzikanten vinden een aantal kleppen handig. Mijn voorkeur gaat uit naar een fluit zonder kleppen. Met een goede speeltechniek kun je eigenlijk alles spelen zonder gebruik van kleppen. Daarbij houd ik van de directheid en muzikale expressie van een “keyless” dwarsfluit.