De tin whistle, dat is het klein fluitje dat je telkens het gevoel geeft dat je in een wereld van sprookjes, sagen en mythen beland. De hoge vaak wervelende klanken roepen Tolkien achtige landschappen en verhalen over elfen en tovenaars op. Wanneer je dat hoort, dan hoor je onmiskenbaar een Tin whistle.

De Tin whistle lijkt een instrument uit werelden van “er was eens…..” en van “sprookjes die voorbij gaan aan tijd en ruimte” maar niks is minder waar.

De Tin whistle heeft een vrij korte geschiedenis en is een zelfs een jong instrument. Pas in de tijd dat tin goedkoop geproduceerd kon worden begint het fluitje furore te maken in de Ierse en Keltische volksmuziek. Tin wordt pas sinds de industriële revolutie op grote schaal en dus goedkoop geproduceerd. De eerste berichten over de Tin Whistle stammen pas uit 1825 en dat is de tijd van de verhalen van Charles Dickens.

Robert Clarke was de eerste die in 1840 begon om tinnen fluitjes op grotere schaal te maken. De man had toen geen idee wat dit fluitje zou gaan betekkenen. Dat de eerste Tin whistles goedkoop waren zorgde er voor dat het fluitje populair werd onder het gewone volk. Als snel weet de tin whistle zou één van de toonaangevende instrumenten te worden in de Keltische en Ierse volksmuziek. De traditioneel Ierse Folk folkmuziek is vandaag ondenkbaar zonder de Tin whistle.

Tin Whistle, gemakkelijk te spelen?

Wanneer je voor het eerst Tin Whistle speelt dan ben je al vlot in staat een aardig deuntje te spelen. Het fluitje heeft zes toongaten en de meest populaire Tin whistles zijn gestemd in de toonladder van D. Het gemak waarmee de Tin whistle wordt bespeeld maakt het aantrekkelijk om er mee te beginnen. Maar vergis je als muzikant niet in het kleine fluitje! Wanneer je doorzet, dagelijks goed oefent en er helemaal voor gaat, dan kun je met de Tin whistle veel meer dan een deuntje spelen. Wanneer de Tin Whistle virtuoos wordt bespeeld dan dansen de vingers bliksemsnel heen en weer en klinkt het fluitje wervelend en zingend. In de handen van een goede muzikant wordt de Tin whistle een werkelijk betoverend instrument.

Tin whistle, modern en van alle tijden

Of je nu een instrument bespeeld met een eeuwenoude traditie of een jonge telg uit de familie van muziekinstrumenten: De whistle staat hoe dan ook in een eeuwenoude traditie! Fluiten en trommels horen samen met de menselijke stem tot de oudste muziekinstrumenten. Als muzikant gebruik ik ze graag als aanvulling op mijn hoofdinstrument de Ierse dwarsfluit. Ik houd van de mix van verhalen vertellen en het gebruik van muziekinstrumenten die de sfeer van het verhaal omlijsten.