Wanneer je tin whistle, low whistle of Ierse dwarsfluit wilt gaan spelen is een goed instrument de basis voor succes. Goede instrumenten zorgen ervoor dat het spelen een plezier blijft. Niks is vervelende dan een instrument dat niet goed stemt, niet gemakkelijk speelbaar is of niet echt lekker klinkt.

Een tin whistle kopen

  • Voor de fluitlessen heb je een “High D” tin whistle nodig ofwel een sopraan whistle die in “D” is gestemd.

Goldfinch whistle

Goldfinch maakt whistles van PVC op bestelling. Je moet een paar weken geduld hebben maar dat is het wachten meer dan waard! De speelkwaliteiten en toonvorming van deze whistles zijn uitstekend. Goldfinch heeft in vrij korte tijd erg een goede naam onder professionele musici verworven.

Meer informatie: Goldfinch tin whistle

Kilarney tin whistles

Kilarney is een absolute topklasse tin whistle. De tin whistles van Kilarney zijn erg populair, zowel onder beginners en professionals. De speelkwaliteiten en toon van Kilarney tin whistles zijn fantastisch. De messing whistle klinkt daarbij iets warmer “mellow”dan de vernikkelde versie. Messing moet wel worden gepoetst van tijd tot tijd anders verdwijnt de glans. Kilarney is een begrip als het gaat om kwaliteit.

Lir Whistle

Lir whistle maakt erg fijn klinkende en spelende tin whistles. De de Lir whistles hebben veel weg van Kilarney maar zijn een tikkeltje zwaarder. Lir whistles zijn bovendien standaard vernikkeld. De toon van de whistle heel mooi verfijnd en vrij zacht. Dat laatste maakt hem ook erg geschikt voor oefenen op plaatsen waar het gehorig kan zijn.

Meer informatie: Lir whistle

Ierse dwarsfluit kopen

Een Ierse dwarsfluit is een investering voor het leven. Een goede houten dwarsfluit is echter geen instrument dat je zo even in de winkel of via internet koopt. Ierse fluiten worden met de hand gemaakt voor de muzikant. Dat betekent dat er levertijd op een Ierse fluit zit. Meestal is dit ruim een half jaar voor een Ierse fluit zonder mechaniek. Voor Ierse muziek verdient een een fluit zonder mechaniek naar mijn mening de voorkeur! Deze zogenaamde “keyless flute” maakt een zeer directe muzikale expressie mogelijk. Een fluit zonder mechaniek is bovendien minder prijzig in aanschaf.

Ben je op zoek naar een goede Ierse dwarsfluit dan zijn Steffen Gabriel en Solen Lesouef fluitbouwers om te rade te gaan.

  • Voor de fluitlessen heb je een Ierse fluit die in D is gestemd nodig.

Ierse dwarsfluit voor beginners kopen

Om goed te leren spelen is een goed instrument een must! Hoed u voor spotgoedkope plastic of aluminium Ierse fluiten. Ook zeer goedkope houten fluiten die soms via Amazon worden aangeboden zijn bijna altijd van een teleurstellende kwaliteit. Voorkom teleurstelling en koop een goede Ierse dwarsfluit voor beginners.

Silverwood study flutes

Silverwood flute is een echte studiefluit. De fluit biedt de ervaring van ene houten fluit voor een lage prijs. De combinatie van een houten mondstuk en een aluminium corpus maakt een erg fijn speelbaar en klinkend instrument voor een lage prijs. Bijzonder geschikt voor beginners op de Ierse dwarsfluit maar met speelkwaliteiten waar je ook als gevorderde muzikant nog veel plezier aan beleefd. Een voordelige en duurzame keuze.

Meer informatie: https://www.silverwoodflutes.com/

Een Ierse dwarsfluit laten maken

Tony Milyard flutes

Tony Milyard maakt klasse Ierse fluiten voor een erg nette prijs. De fluiten spreken gemakkelijk aan en de toonvorming is excellent! Tony Milyard geeft bovendien erg goede service en advies. Een oprechte aanrader!

Meer informatie: http://tonymillyard.com/

Thierry Denni flutes

Thierry Denni maakt fluiten vanuit zijn werkplaats in Alsace vlak bij Straatsburg. De fluiten zijn esthetisch zeer mooi en ook de speelkwaliteiten worden door muzikanten erg gewaardeerd.

Meer informatie: Thierry Denni flutes

Steffen Gabriel wooden flutes

Steffen Gabriel woont en werkt in Duitsland en is vanuit Nederland goed bereikbaar. Ben je niet in staat om naar Duitsland af te reizen, ook dan voorziet Steffen je via e mail of telefoon van goede adviezen over de aankoop van een Ierse fluit. Steffen Gabriel wordt als een van de besten in zijn vak beschouwd en werkt met redelijke prijzen en levertijden.

Solen lesouef

Solen Lesouef bouwt bijzonder fijne Ierse fluiten vanuit Frankrijk. Voor veel mensen kan dit goed bereikbaar maar online is de communicatie met Solen ook erg goed. Solen maakt verfijnd vakwerk met zeer goede speel en klank eigenschappen. Solen Lesouef is erg populair onder muzikanten in de Ierse muziek waardoor rekening moet houden met vrij lange wachttijden om je fluit te maken.

Een Ierse fluit, wel of geen kleppenmechaniek?

Onder muzikanten is altijd discussie over de beste keuze van instrumenten. Bij Ierse dwarsfluiten is dat niet anders. Het belangrijkste kenmerk van een Ierse dwarsfluit is dat je op open toongaten speelt. Een belangrijke discussie is of je daarbij een aantal kleppen nodig hebt. Om Ierse en Keltische folkmuziek te spelen heb je geen kleppen nodig!

Voorstanders van Kleppen hebben zeker een aantal argumenten. Sommige noten zouden gemakkelijker pakken met een klep de C en enkele kruizen en mollen. In het laagste gebied zou er een mogelijkheid zijn om op een D fluit ook een C en Cis te spelen.

Een Ierse fluit met mechaniek speelt naar mijn ervaring minder direct. De muzikale expressie van het instrument is naar mijn mening ook vlakker. In de negentiende eeuw speelden folk muzikanten nog op zogenaamde Engelse fluiten. De kleppen op deze fluiten werden vastgezet en vaak zelfs dichtgemaakt en verwijderd. Daar is ongetwijfeld een muzikale reden voor, de directe expressie is daar één van. Ook vandaag spelen topmuzikanten in de Ierse muziek vaak volledig op de open toongaten.

Naar mijn ervaring biedt een Ierse dwarsfluit zonder mechaniek de muzikant een prachtige manier om tot een optimale muzikale expressie te komen.